BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
     reddog
exploateaza internetul la maxim


CAP II - Despre texte

Cel mai important element al unei pagini internet este, desigur, textul. Intr-o forma simpla, acesta poate fi scris efectiv intr-o pagina HTML, dupa cum am vazut in exemplul anterior: am scris in fisierul HTML textul "...aici se completeaza informatia de prezentat in pagina..." si acesta s-a incarcat in mod identic in browser.

Vom studia in continuare elemente de formatare a textului. Doua lucruri trebuie mentionate in primul rand, legate de formatarea textelor: utilizarea spatiilor si trecerea la un nou rand. Intr-un fisier HTML afisarea mai multor spatii consecutive nu este posibila prin scrierea directa in fisierul html ci folosind de mai multe ori sintagma  . Astfel, pentru a pune trei spatii intre cuvintele ABC si SRL in textul "ABC    SRL" va trebui sa scriem in fisierul HTML astfel:

ABC   SRL

Trecerea la un nou rand nu se face apasand Enter in fisierul HTML, ci utilizand tag-ul <BR> (acest tag se utilizeaza singur; nu se foloseste cu </BR>).Astfel, pentru a scrie "ABC" pe un rand, a lasa un rand liber, si "SRL" pe un rand separat, vom folosi:

ABC<BR><BR>SRL

Am utilizat mai sus de doua ori tag-ul BR: o data pentru a trece la un nou rand si o data pentru a lasa un rand liber. Tag-ul utilizat pentru formatarea modului de afisare a textului este <FONT>...</FONT>. Tag-ul FONT suporta mai multi parametri, printre care:
- SIZE=x, unde x este dimensiunea fontului (1 fiind dimensiunea cea mai mica);
- COLOR=#RRGGBB - culoarea cu care se va afisa fontul (vom reveni asupra acesteia in capitolul urmator).Culoarea implicita este negru;
- FACE=font - fontul cu care va fi scris textul respectiv. Atentie! Vizitatorii paginii tale trebuie sa aiba fontul respectiv instalat pe calculator, deci utilizeaza numai fonturi "clasice". Fontul implicit este Times New Roman
Acesti parametri poti fi utilizati separat sau simultan in cadrul tag-ului FONT. Astfel, instructiunea de mai jos afiseaza text folosind culoarea albastru:

<FONT COLOR=#0000AA>ABC SRL - Lider pe piata serviciilor</FONT>

Instructiunea de mai jos afiseaza acelasi text cu font arial, culoare albastra si dimensiune mai mare:

<FONT COLOR=#0000AA SIZE=4 FONT=ARIAL >ABC SRL - Lider pe piata serviciilor</FONT>

Dupa cum se poate vedea, se pot utiliza mai multi parametri in cadrul aceluiasi tag FONT. Acestia nu se despart prin virgula, ci printr-un spatiu.De retinut ca parametrul FACE poate primi mai multe fonturi.
Astfel, un tag de tipul <FONT FACE=VERDANA,ARIAL>...</FONT> va instrui browserul sa utilizeze fontul Verdana, iar daca acesta nu este gasit, sa utilizeze Arial.
Mai exista trei tag-uri utile pentru formatarea textelor: <B>...</B> - utilizat pentru scrierea textelor cu bold, <I>...</I> - utilizat pentru scrierea textelor cu italics (litere inclinate) si <U>...</U> - pentru a scrie text subliniat.
Desigur, pot exista combinatii intre tag-ul FONT si tag-urile de subliniare, ingrosare sau inclinare, ca de exemplu:

<FONT COLOR=#00AA00><B>Text verde ingrosat</B></FONT>

Tine cont ca tag-urile trebuie inchise in aceeasi ordine in care au fost deschise.


In fisierul index.html deschis in Notepad, sterge randul cu "...aici se completeaza informatia de prezentat in pagina..." si inlocuieste-l cu:

<BR>
<FONT SIZE=4 COLOR=#0000AA><B>ABC SRL - Lider pe piata serviciilor</B></FONT>
<BR>




< continuare > CAP I << | CAP II | >> CAP III | Pagina principala | Nelamuriri sau intrebari? Scrie-ne


CUPRINS

INTRODUCERE
CAP I - Structura paginii
CAP II - Despre texte
CAP III - Despre culori
CAP IV - Despre tabele
CAP V - Exemple de tabele
CAP VI - Link-uri si pozitionare
CAP VII - Ultimele retusuri
CAP VIII - Despre imagini
CAP IX - Despre cadre (frames)
CAP X - Grafica pe web
CAP XI - Design pe web
CAP XII - Continut pe web
CAP XIII - Continut extern
CAP XIV - Testare si verificare
CAP XV - Gazduire pagini
CAP XVI - Nume domenii
CAP XVII - Promovare pagina
CAP XVIII - Intretinere pagina
CAP XIX - Incheiere

~ (C) reddog 2006. Ai ceva de spus, de intrebat, de criticat sau laudat? scrie. Acceptam si propuneri de colaborare ~