BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
     reddog
CAP I - Structura paginii

Paginile pe internet sunt, de regula, realizate intr-un limbaj numit HTML - HyperText Mark-up Language. Editarea acestora se poate face in orice program de editare texte, pornind chiar cu banalul Notepad din Windows. Toate notiunile prezentate in acest ghid pot fi puse in practica utilizand Notepad, astfel incat poti deschide Notepad acum.
Fisierul pe care il vom edita se va numi index.html. In general fisierul principal al unui site internet (cel care se incarca atunci cand tastam o adresa de genul www.abc.abc) este numit index.html.
Instructiunile pe care le folosim intr-o pagina HTML se numesc tag-uri si acestea indica browser-ului (Netscape, Internet Explorer, etc) modul de prezentare a informatiei din pagina. Tag-urile se scriu intre semnele < si >. Tag-urile nu trebuie scrise respectand reguli foarte stricte (nu e nevoie sa scrii numai cate un tag pe rand sau sa foloseti numai litere mari, etc).Un exemplu de utilizare a tag-ului FONT este:

<FONT FACE=ARIAL COLOR=#FF0000>ABC SRL - lider pe piata serviciilor</FONT>

Instructiunea de mai sus va determina afisarea textului "ABC SRL - Lider pe piata serviciilor" cu font arial si culoarea rosie. Dupa cum se poate observa, exista un tag inaintea textului si unul care incheie textul respectiv. Majoritatea tag-urilor functioneaza in acest mod: se pun inaintea informatiei pe care dorim sa o prezentam intr-un anume mod iar apoi la sfarsitul acesteia, ca in exemplul de mai sus.
Continutul oricarui fisier HTML trebuie inclus intre tag-urile <HTML> si </HTML>. Aceasta inseamna ca tag-ul <HTML> trebuie sa fie primul lucru care apare intr-un fisier HTML, iar tag-ul </HTML> trebuie sa fie ultimul:

<HTML>
    ...aici se completeaza informatia de prezentat in pagina...
</HTML>


Ca structura, o pagina HTML are doua parti: o parte delimitata de tag-urile <HEAD> si </HEAD> ce contine informatii de identificare a paginii si o parte delimitata de tag-urile <BODY> si </BODY> ce contine informatiile de prezentat efectiv in pagina. Asupra primei sectiuni nu vom insista prea mult. Cel mai important tag utilizat in sectiunea HEAD este cel care da titlul paginii. Acest titlu va fi incadrat de <TITLE> si </TITLE>. Un exemplu de pagina HTML foarte simpla, avand titlul "ABC SRL" este:

<HTML>
    <HEAD>
        <TITLE>ABC SRL</TITLE>
    </HEAD>
    <BODY>
        ...aici se completeaza continutul paginii...
    </BODY>
</HTML>


Tag-urile <HTML>...</HTML>, <HEAD>...</HEAD>, <TITLE>...</TITLE> si <BODY>...</BODY> vor aparea o singura data in cadrul unui fisier HTML, dupa cum arata exemplul de mai sus.

Fereastra deschisa avea ca titlu "ABC SRL" si drept continut "...aici se completeaza continutul paginii...". Poti copia instructiunile de mai sus in Notepad, salva fisierul cu numele index.html si deschide acest fisier in Netscape sau Internet Explorer pentru acelasi rezultat. Pastreaza fisierul deschis in Notepad, intrucat in capitolele urmatoare vom realiza completari ale acestuia.

< continuare > INTRODUCERE << | CAP I | >> CAP II | Pagina principala | Nelamuriri sau intrebari? Scrie-ne


CUPRINS

INTRODUCERE
CAP I - Structura paginii
CAP II - Despre texte
CAP III - Despre culori
CAP IV - Despre tabele
CAP V - Exemple de tabele
CAP VI - Link-uri si pozitionare
CAP VII - Ultimele retusuri
CAP VIII - Despre imagini
CAP IX - Despre cadre (frames)
CAP X - Grafica pe web
CAP XI - Design pe web
CAP XII - Continut pe web
CAP XIII - Continut extern
CAP XIV - Testare si verificare
CAP XV - Gazduire pagini
CAP XVI - Nume domenii
CAP XVII - Promovare pagina
CAP XVIII - Intretinere pagina
CAP XIX - Incheiere

~ (C) reddog 2006. Ai ceva de spus, de intrebat, de criticat sau laudat? scrie. Acceptam si propuneri de colaborare ~